Vodič kroz Uponor Smatrix i rješenje za podno grijanje
Pitanja / Odgovori

Koji su najbolji sustavi podnog grijanja? 
Ovisno o vrsti poda u koji se postavlja. Ukoliko se radi o betonskom podu najbolje je postaviti cijevi prije zalijevanja betonske ploče. Možete povezati cijevi na čeličnu mrežu ili ih postaviti u sistemske ploče a nakon toga ih zaliti betonom.

Za lagane konstrukcije postoje sustavi za suhu ugradnju gdje se cijevi polažu u sistemske ploče s reflektirajućim slojem ili u drvenu konstrukciju također reflektirajućim slojem.


Što čini podno grijanje ugodnim?
Za razliku od tradicionalnih sustava koji zagrijavaju zrak, podno grijanje zagrijava pod i objekte u kontaktu s podom. Cijeli pod prenosi toplinu ravnomjerno pa u tom slučaju nema strujanja zraka a dolazi do zagrijavanja hladnih pločica, mramora ili drvenih podova


Može li pod postati prevruć?
Ne. Pravilno projektiran sustav podnog grijanja prenosi ugodnu, energetski učinkovitu toplinu koja čini hodanje, sjedenje ili ležanje na podu ugodnim. Ukoliko je potrebno povećati toplinu uslijed dodatnih zahtjeva za toplinom, podno grijanje se  može kombinirati sa zidnim ili stropnim grijanjem.


Pomaže li podno grijanje ljudima koji pate od alergija?
Da. Podno grijanje je vrlo čisto grijanje zato što ne koristi strujanje zraka pri prijenosu topline. S toplim podom se može izbjeći postavljanje tepiha na koje se skuplja prašina a koja je uzrok alergijama i respiratornim bolestima.


Koju vrstu termostata/regulatora za kontrolu temperature prostorije trebam koristiti, žičani ili bežični (wifi)?
Svaka ima svoje prednosti. Bežična veza pruža slobodu u premještanju termostata ali i smanjuje popis ugradbenog materijala kao i cijenu rada. Žičana veza ima stalni izvor napajanje te ne koristi baterije kao izvor energije


Kakve su to Smatrix postavke udobnosti?
S postavkom udobnosti, sustav se prilagođava temperaturi okoline uz zadržavanje temperature poda unutar zone. Pri korištenju alternativnih izvora topline, kao što je kamin, opskrba grijanja iz sustava se smanjuje umjesto potpunog isključivanja.


Što je to autobalansiranje?
Autobalansiranje je automatsko uravnoteženje temperature svake prostorije, računajući u svakom trenutku energiju potrebnu za udobnost.


Je li potrebno razbiti postojeću betonsku ploču za ugradnju podnog grijanja?
Apsolutno ne! Uponor nudi različite mogućnosti za projekte obnove / renoviranje.


Mogu li postaviti podno grijanje ispod kuhinjskih i sanitarnih elemenata?
Možete položiti podno grijanje ispod kuhinjskih elemenata pod uvjetom da se ne koriste podni nosači koji bi mogli oštetiti cijev. Preporuča se postavljanje podnog grijanja preko ukupne površine, jer se izgled kuhinje može promijeniti u budućnosti. Podno grijanje se obično ne stavlja u sanitarne jedinice jer je obično potrebno učvršćivanje na pod te stoga može uzrokovati oštećenje cijevi.


Koju vrstu gotovih podnih obloga mogu koristiti?
Moguće je koristiti bilo koju vrstu podnih obloga, pod uvjetom da toplinski otpor ne premašuje standarde. Za drveni pod ili slično, toplinski otpor ne bi tebao premašiti 0,15m²k/w. Kombinacije s tepisima i drugim podlogama, vrijednost ne bi smjela premašiti 2,5. Prozirne podne obloge dobro su prilagođene za podno grijanje, jer imaju malo ili gotovo ništa toplinskog otpora.


Što je to zona?
To je područje koje želite kontrolirati samostalno putem sobnog termostata. Može biti jedna soba ili više soba, ali najčešće jedna.


Što je to razdjelnik i gdje treba biti postavljen?
Razdjelnik je središnja točka distribucije topline na kojoj su povezane petlje (krugovi?) podnog grijanja. Također se koristi za kontrolu protoka vode tako da se petlje/zone mogu samostalno kontrolirati.

Položaj - Idealno u centralnoj središnjoj točki koja daje najveću ekonomsku distribuciju cjevovoda. Međutim, ako je riječ o samo jednoj zoni, onda je najbolje da je postavite unutar tog područja ili što je moguće bliže.


Instalira li Uponor sustave podnog grijanja?
Uponor ima partnere i preporučene instalatere koji su osposobljeni i koji odlično poznaju sustav Uponor podnog grijanja. Da biste pronašli Uponorove instalatere podnog grijanja, posjetite našu stranicu...

Brošure
termostat za podno grijanje cijena

Uponor Smatrix brosura

Smartix detaljnije informacije

  • Snižava troškove grijanja
  • Novi dizajn termostata s operativnim senzorom
  • Optimizira sobnu temperaturu
  • Povećava udobnost
PDF 3.43MB
termostat, regulacija topline

Uponor Smatrix Style

prodajna brošura

  • Uponor Smatrix za podno grijanje i hlađenje
  • Štedi troškove energije
  • Autobalansiranje: prilagođava se Vašim potrebama
  • Manje žica, više udobnosti
PDF 307.65kB
brzi vodič

Smatrix Wave

Brzi vodič

PDF 5.06MB
brzi vodic

Smatrix Base

Brzi vodič

PDF 3.94MB
Video

Uponor Smatrix Style. 

Nenadmašan osjećaj ugode. Prilagođava se Vašim potrebama. Ušteda na troškovima grijanja do 20 %. Ravnomjerna raspodjela topline. 

Uponor Smatrix je potpuno integrirani upravljački sustav za površinsko (podno, zidno i stropno) grijanje i hlađenje. Samoregulirajući i inteligentan, Uponor Smatrix radi po principu autobalansirajuće tehnologije koja konstantno predviđa i prilagođava točnu količinu energije koja je potrebna kako bi se osigurala optimalna udobnost u svakom trenutku.

Prednosti Uponor podnog grijanja.

Koliko puta u životu većina nas gradi ili obnavlja kuću ili stan? Najvjerojatnije samo jednom. Kako uštedjeti na troškovima grijanja ali i kako se i zbog čega odlučiti za kvalitetne cijevi, rastere (ploče od stiropora) i automatiku za podno, zidno ili stropno grijanje? Koje su prednosti podnog grijanja? Koji izvor topline izabrati? Koliko je garancija bitna za Vas?

Moderni i elegantni dizajn sobnih termostata.

Rješenje koje stvaraju stručnjaci! Smatrix Style prilagođava se vašem osobnom ukusu. To je dizajn koji možete osjetiti. Kao dio našeg Smatrix sustava, to je više od termostata. Optimizira ugođaj u sobi, povećava udobnost i štedi energiju – to je sustav koji je razvila tvrtka Uponor, vodeći stručnjak u sustavima površinskog grijanja i hlađenja. Obratite se našim pouzdanim partnerima za optimalno postavljanje.

Suha instalacija.

Ugradnja Uponor Siccus podnog grijanja.