Dovod pitke vode, vodo instalacije

Vodovodne instalacije

Dovod pitke vode

Pitka voda je izvor života

Svatko treba vodu: biljke, životinje i naravno ljudi. Prosječna osoba u privatnom kućanstvu troši oko 250 litara pitke vode dnevno. To je razlog zašto je isporuka higijenski pitke vode ključna za naše zdravlje i kvalitetu naših života. Događa se da je često infrastruktura za dovod pitke vode u lošem stanju i da ju je potrebno obnoviti. Uponor nudi sigurana i pouzdana rješenja nudeći higijenski besprijekornu opskrbu u objektima.

Sustavi za pitku vodu i higijena pitke vode

Higijenska isporuka pitke vode posebno je važna u stambenim zgradama, ali i u poslovnim i javnim zgradama kao što su hoteli, starački domovi, bolnice i sportski objekti. Građevinci, stanodavci i izvođači radova su odgovorni za sigurnost i higijenu pitke vode te moraju ispunjavti zakonske uvjete. To su regulirano npr. u  Njemačkoj, smjernicama VDI/DVGW 6023 „Hygiene in drinking water deliveries”.

Zahtjevi za planiranje, izvršenje, upravljanje i održavanje. Najvažnije točke:

● Mala količina vode u sustavu
● Bez stagnacije
● Redovita izmjena vode u sustavu pitke vode

Obiteljske kuće

Uponor instalacije u seriji, s kompozitnie cijevima.

Pogledajte video. To je najsigurniji tip instalacije (u odnosu na T-instalacije ili serijske instalacije), kako bi se zadovoljili higijenski zahtjevi.

Vaša prednost s Uponor rješenjima

Rješenja za poslovne objekte
Prednosti instalacije u petlji

Prednosti instalacije u petlji

Hoteli, starački domovi i bolnice su pod posebnim povećalom od strane zdravstvenih ustanova. Oni provode redovito uzorkovanje sustava instalacije u skladu s Hrvatskim pravilnikom o vodi za piće, kako bi se osigurala higijenski sigurna uporaba pitke vode. Operatori sustava su odgovorni za osiguranje higijenski sigurne dostave pitke vode.

Ako je dovod vode često prekidan potrebna je analiza stručnjaka. Higijenski sustav za ispiranje Uponor Smatrix Aqua PLUS, na primjer, osigurava redovitu i sigurnu razmjenu vode prema "Drinking Water Ordinance".

Rješenja za stambene objekte
Rješenja za stambene objekte

Rješenja za stambene objekte

Pravilnik o vodi za piće zahtijeva od vlasnika objekata redovito provjeravanje cjevovoda zbog legionele. Legionela se razmnožava i u toplom i u hladnom cjevovodu uslijed stagnacije i nemogućnosti da se održi temperatura u rasponu od 25 do 50°C.
Sustavima pitke vode pomaže protočni U-zidni kutovi, koji se koriste na mjestu priključka na slavinu. To pouzdano sprječava stagnacijske zone. Podne i pojedinačne dovodne cijevi za toplu vodu s volumenom vode većim od 3 litre, trebaju biti opremljeni s cirkulacijom do ekstrakcijske točke prema DVGW [German Technical and Scientific Association for Gas and Water], članak W551. Međutim, to uzrokuje probleme kod instalacije hladne vode. Šuplji prostori kod zidne ugradnje se moge zagrijati, na primjer. Čak i kada je „cirkulacija” kroz petlju, može doći do neželjenog zagrijavanja pitke vode, kod spojeva koji "nose" hladnu vodu i hladnu vodu u instalaciji. Prsten instalacija na podu pomaže da se spriječe neželjeni događaji. 
5221B65935E4498A8289D4A98AE7EE48

Sustavi za pitku vodu

Brošura

  • Pregled svih instalacijskih sustava
  • Rješenja za sve vrste objekata
  • Višeslojne cijevi, fleksibilne PEX-a cijevi, sustavi za higijensku ispravnost pitke vode
PDF 2.02MB