podrška kupcima

Česta pitanja

Podrška kupcima

Koje grijanje izabrati? Kako smanjiti troškove grijanja?

Pitanja / Odgovori: krajnjih korisnika

Koje grijanje mogu ugraditi osim radijatorskog grijanja?
Osim radijatorskog grijanja može se ugraditi i podno grijanje.

Koje je razlika između podnog i radijatorskog grijanja?
Osnovna razlika je u površini zagrijavanja. Kod podnog grijanja pod je cijelom svojom površinom ravnomjerno zagrijan i to blago, dok je kod radijatorskog grijanja površina vruća kako bi mogao prenijeti toplinsku energiju i zagrijati prostoriju (površina radijatora je puno manja od površine poda tako da mora zagrijavati većom temperaturom).

Zašto izabrati podno grijanje umjesto radijatorskog?
Najugodniji osjećaj topline pruža podno grijanje, jer su temperature poda idealne za ležanje, hodanje, sjedenje.

Koliki su troškovi održavanja?
Osim održavanja kotlovnice nema dodatnih troškova održavanja.

Kako radi podno grijanje?
Podno grijanje se sastoji od cijevi koje su položene u podu. Kroz njih prolazi topla voda i zagrijava prostoriju. Temperatura se iz cijevi prenosi preko obloge (pločica, parketa ili druge) prema gore. Tako se postiže bolja razdioba topline.

Kako podno grijanje utječe na zdravlje?
Podno grijanje je sustav grijanja gdje ne dolazi do dizanja prašine i njenog prenošenja unutar prostorija, jer se toplina podiže prema gore čime se postiže bolja usklađenost između toplog i hladnog zraka.

Hoću li postići uštedu u grijanju ako ugradim podno grijanje?
Podno grijanje je nisko temperaturno grijanje. Voda se zagrijava na manju polaznu temperaturu, a time se upotrebljava manje energije. Ako se koristi kondenzacijska tehnika uštede su još značajnije.

Za koje se objekte može koristi podno grijanje?
Podno grijanje može se ugrađivati u nove objekte, a također je pogodan i za renoviranje starijih objekata. Zbog naknadnih preinaka i renoviranja na tržištu postoje različiti tipovi podnog grijanja (s obzirom na potrebnu visinu ugradnje).

Na kojim objektima se može koristiti podno grijane?
Podno grijanje se može upotrebljavati na gotovo svim objektima: škole, vrtići, bolnice, poslovni prostori, vjerski objekti, proizvodne hale, kao i za grijanje, otapanje snijega i leda na kolnim prilazima, parkiralištima, sportskim terenima i dr.

Koji se izvori energije mogu koristiti u podnom grijanju?
Kao izvor topline mogu se koristiti kruta i tekuća goriva, kao i plinovita goriva. Isto tako može se koristiti i električna energija ili toplinske pumpe.

Utjecaj podnog grijanja na plijesan?
Podnim grijanjem se smanjuju razlike u temperaturi jer dolazi do zagrijavanja velike površine i to ravnomjerno čime se smanjuje vlažnost u prostorijama te tako spriječava nastanak plijesni.

Kakav je utjecaj podnog grijanja na grinje?
Da bi grinje opstale u kućnoj prašini trebaju veliku vlažnost zraka. Podnim grijanjem se smanjuje vlažnost zraka u prostorijama a samim time i mogućnost za njihovo preživljavanje.

Je li podno grijanje štetno za noge? Uzrokuje li proširenje vena?
Veliki broj istraživanja pokazao je da podno grijanje nije štetno za noge. Proširenim venama prema istim istraživanjima uzrok s nasljedni čimbenici, profesije u kojima se malo kreće a puno stoji te prekomjerna težina. Podno grijanje ima male promjene u temperaturi u području nogu, te tako povoljnije utječe na krvotok.

Dijete mi je alergično na prašinu. Uzrokuje li i podno grijanje cirkulaciju prašine?
Kod podnog grijanja nema strujanja zraka. Toplina se prenosi isijavanjem te se tako prašina ne diže u zrak nego ostaje na površini poda.

Kako podno grijanje štedi? 
Podno grijanje je nisko temperaturno grijanje. To znači da koristi manju količinu energije za zagrijavanje vode (manja temperatura polaznog voda u odnosu u na radijatorsko grijanje). U kombinaciji s kondenzacijskom tehnikom dolazi do još većih ušteda.

Koliko košta grijanje za pola kuće? Npr. 2 sobe i 1 kupaona? 
Podno grijanje može se izvesti u osnovnoj verziji od cca 200 kn/m2 pa na više. U ovu cijenu ne ulazi kotlovnica (izvor energije). Za točan izračun potrebno se obratiti našem prodajnom osoblju. 

Koliko ću godišnje štedjeti s podnim grijanjem?
Ako se podno grijanje izvelo po projektu i u kombinaciji s kondenzacijskom tehnikom može se uštedjeti i do 20% u odnosu na klasična grijanja.

Adaptiram potkrovlje, mala je visina, imate neki prijedlog za grijanje "preko zida"? 
Zahtjevi pri renoviranju objekta u kojima je zadana mala visina ugradnje podnog grijanja mogu biti ispunjeni s obzirom na to da postoje rasteri s minimalnom visinom ugradnje. Osim podnog grijanja može se ako su to zahtjevi objekta ugraditi ili stropno grijanje ili zidno ili kombinacija svih triju grijanja.

Koja je prosječna cijena za stropno grijanje?

Oko 500 kn/m2. Za detaljnije informacije obratite se našim preporučenim instalaterima.

Pronašao sam na podatke da se estrih suši dugo. Imate li neku drugu opciju? 
Estrih se treba sušiti do cca 8 tjedana ovisno o klimatskim prilikama i debljini samog estriha. Postoje i uređaji za mjerenje vlage s kojima se može izmjeriti postotak vlage u estrihu. Osim mokre ugradnje (na podno grijanje polaže se estrih) postoji i tzv. suha ugradnja podnog grijanja. Na podno grijanje (posebno dizajnirano) postavlja se sistem suhog estriha (pod je spreman za ugradnju podne obloge već nakon 8 sati).

Ne želim mijenjati sve cijevi u kupaonici iako bih trebao. Zašto su PEXa plastične cijevi bolje od bakrenih? Ili onih plastičnih zelenih? 
Plastični cijevni sustavi imaju nekoliko prednosti u odnosu na klasične cijevi, pocinčane:
1. ne korodiraju,
2. na stijenkama se ne skupljaju kamenac ili minerali. Protok ostaje isti,
3. stijenke su glatke tako da su gubitci energije manji i brzine protoka su veće,
4. smanjuju razinu buke,
5. imaju duži vijek trajanja,
6. brza montaža.

Ja bi neki moderni termostat. Što je to autobalansiranje? Vi nudite Smatrix koji ima funkciju s autobalansiranjem. Zašto je to dobro za moj objekt?
Kako bi podno grijanje optimalno radilo potrebno je balansirati sustav. To znači da nam svaka prostorija treba dobiti potrebnu opskrbljenost energijom. Ako to nije slučaj neke prostorije će biti previše zgrijane dok druge premalo. Automatsko balansiranje je sustav koji stalno prilagođava potrebnu energiju za svaku prostoriju kako bi osigurao optimalnu udobnost u svakoj prostoriji. Niže navedeno imate odgovore na mnoga pitanja vezana uz Smatrix termostate!

Koji su najbolji sustavi podnog grijanja? 

Ovisno o vrsti poda u koji se postavlja. Ako se radi o betonskom podu najbolje je postaviti cijevi prije zalijevanja betonske ploče. Možete povezati cijevi na čeličnu mrežu ili ih postaviti u sistemske ploče a nakon toga ih zaliti betonom.

Za lagane konstrukcije postoje sustavi za suhu ugradnju gdje se cijevi polažu u sistemske ploče s reflektirajućim slojem ili u drvenu konstrukciju također reflektirajućim slojem.

Je li potrebno razbiti postojeću betonsku ploču za ugradnju podnog grijanja?
Apsolutno ne! Uponor nudi različite mogućnosti za projekte obnove / renoviranje.

Što čini podno grijanje ugodnim?
Za razliku od tradicionalnih sustava koji zagrijavaju zrak, podno grijanje zagrijava pod i objekte u kontaktu s podom. Cijeli pod prenosi toplinu ravnomjerno pa u tom slučaju nema strujanja zraka a dolazi do zagrijavanja hladnih pločica, mramora ili drvenih podova.

Može li pod postati prevruć?
Ne. Pravilno projektiran sustav podnog grijanja prenosi ugodnu, energetski učinkovitu toplinu koja čini hodanje, sjedenje ili ležanje na podu ugodnim. Ukoliko je potrebno povećati toplinu uslijed dodatnih zahtjeva za toplinom, podno grijanje se  može kombinirati sa zidnim ili stropnim grijanjem.

Pomaže li podno grijanje ljudima koji pate od alergija?
Da. Podno grijanje je vrlo čisto grijanje zato što ne koristi strujanje zraka pri prijenosu topline. S toplim podom se može izbjeći postavljanje tepiha na koje se skuplja prašina a koja je uzrok alergijama i respiratornim bolestima.

Koju vrstu termostata/regulatora za kontrolu temperature prostorije trebam koristiti, žičani ili bežični (wifi)?
Svaka ima svoje prednosti. Bežična veza pruža slobodu u premještanju termostata ali i smanjuje popis ugradbenog materijala kao i cijenu rada. Žičana veza ima stalni izvor napajanje te ne koristi baterije kao izvor energije.

Kakve su to Smatrix postavke udobnosti?
S postavkom udobnosti, sustav se prilagođava temperaturi okoline uz zadržavanje temperature poda unutar zone. Pri korištenju alternativnih izvora topline, kao što je kamin, opskrba grijanja iz sustava se smanjuje umjesto potpunog isključivanja.

Što je to autobalansiranje?
Autobalansiranje je automatsko uravnoteženje temperature svake prostorije, računajući u svakom trenutku energiju potrebnu za udobnost.

Mogu li postaviti podno grijanje ispod kuhinjskih i sanitarnih elemenata?

Možete položiti podno grijanje ispod kuhinjskih elemenata pod uvjetom da se ne koriste podni nosači koji bi mogli oštetiti cijev. Preporučuje se postavljanje podnog grijanja preko ukupne površine, jer se izgled kuhinje može promijeniti u budućnosti. Podno grijanje se obično ne stavlja u sanitarne jedinice jer je obično potrebno učvršćivanje na pod te stoga može uzrokovati oštećenje cijevi.

Koju vrstu gotovih podnih obloga mogu koristiti?
Moguće je koristiti bilo koju vrstu podnih obloga, pod uvjetom da toplinski otpor ne premašuje standarde. Za drveni pod ili slično, toplinski otpor ne bi trebao premašiti 0,15m²k/w. Kombinacije s tepisima i drugim podlogama, vrijednost ne bi smjela premašiti 2,5. Prozirne podne obloge dobro su prilagođene za podno grijanje, jer imaju malo ili gotovo ništa toplinskog otpora.

Što je to zona?
To je područje koje želite kontrolirati samostalno putem sobnog termostata. Može biti jedna soba ili više soba, ali najčešće jedna.

Što je to razdjelnik i gdje treba biti postavljen?
Razdjelnik je središnja točka distribucije topline na kojoj su povezane petlje (krugovi?) podnog grijanja. Također se koristi za kontrolu protoka vode tako da se petlje/zone mogu samostalno kontrolirati.

Položaj - Idealno u centralnoj središnjoj točki koja daje najveću ekonomsku distribuciju cjevovoda. Međutim, ako je riječ o samo jednoj zoni, onda je najbolje da je postavite unutar tog područja ili što je moguće bliže.

Instalira li Uponor sustave podnog grijanja?
Uponor ima partnere i preporučene instalatere koji su osposobljeni i koji odlično poznaju sustav Uponor podnog grijanja. Da biste pronašli Uponorove instalatere podnog grijanja, kliknite na link pronađite instalatera podnog grijanja.

Koja je brzina zatvaranja termopogona?
3-5 min
Pitanja / Odgovori: instalateri