Pitanja i odgovori na najčešća pitanja o višeslojnim cijevima i alatima za presanje

Podrška instalaterima

Najčešća pitanja o višeslojnim cijevima i alatima za presanje

Česta pitanja o višeslojnim cijevima, alatima i sustavu

DA. Alat je iznimno jednostavan za instalaciju, ali uvijek preporučujemo da svi instalateri dobiju besplatnu, certificiranu obuku na terenu koju nudi Uponor. 
DA. Postoji nekoliko različitih metoda spajanja za višeslojni sustav. Većina njih treba neku vrstu specijalnog alata koji se može  demonstrirati u besplatnom treningu koji nudi Uponor. Za priključke tipa pres je potreban poseban hidraulički alat. 
Na tržištu postoje brojni profili čeljusti, ali na našim pres spojnicama mogu se koristiti SAMO čeljusti koje isporučuje Uponor. Niti jedna čeljust drugih proizvođača ne može se koristiti na Uponor pres sustavima.
Dostupni su brojni alati za izradu spojeva na raznim sustavima za prešanje. Postoji popis odobrenih hidrauličkih alata koji se mogu koristiti u kombinaciji s Uponor čeljustima. Niti jedan drugi alat ne može se koristiti osim odobrenog alata. Obratite se Uponor Tehničkom odjelu za savjet o odobrenim hidrauličnim alatima za prešanje.
DA. Budući da su Uponor višeslojne cijevi proizvedene prema EN ISO 21003 dopušteno ih je koristiti za povratne cijevi recirkulacijskog sustava.
Iako standardni materijal za estrih neće utjecati na višeslojnu cijev, bilo koji metalni priključak treba zaštititi od kontakta s estrihom. Građevinski propisi zahtijevaju da se cijevi postavljene za stambene objekte mogu izvući iz estriha u slučaju kvara proizvoda. Iz tog razloga, za polaganje cijevi u estrih može se upotrijebiti višeslojna zaštitna cijev.
 
NE. Ispusni cjevovod mora biti otporan na temperature koje prelaze maksimalnu radnu temperaturu višeslojnog sustava. Iz tog razloga preporučujemo da se za ove vrste sigurnosnih ispusnih otvora koristi cjelokupni metalni sustav.
 
DA. Višeslojne cijevi treba izolirati na potpuno isti način i na istu debljinu izolacije kao bakreni sustav. Sva izolacija mora biti u skladu s odgovarajućim nacionalnim standardima kako bi se spriječio gubitak topline ili prijenos topline.
 
Uponor metalni pres fitinzi i Uponor RS utični fitinzi su označeni bojama za jednostavnu identifikaciju. Čak i višeslojne cijevi cijevi imaju završne čepove u boji za jednostavnu identifikaciju veličine. Kako bi se odabrala ispravna čeljust za svaku ugradnju i one su označene bojama za jednostavnu identifikaciju veličine.
Maksimalni radni tlak koji dopuštamo za Uponor višeslojne cijevi je 10 bar za sve građevinske usluge.
Uz dodatak prikladnog antifriza temeljenog na etilen glikolu pomiješanog s vodom u cijevi, Uponor višeslojne cijevi mogu podnositi vodu na temperaturama do -20°C.
NE. Međutim, dopuštamo samo uporabu tradicionalne ravne PTFE trake za brtvljenje. Detalje o ispravnim metodama ugradnje treba zatražiti od Uponor-a.
Postoje dva dijela solarne instalacije, primarna strana (koja cirkulira vodu oko solarnih panela) i sekundarna strana. Budući da voda u primarnoj strani može dostići temperature iznad maksimalne radne temperature višeslojnih cijevi, ne dopuštamo korištenje na primarnoj strani instalacije. 
Međutim, nakon što je toplina prošla kroz cilindar u vodu na sekundarnoj strani sustava, višeslojne cijevi su prikladane pod uvjetom da se koriste sve potrebne termostatske kontrole na primarnoj i sekundarnoj strani instalacije, a radna temperatura ne prekoračuje maksimalnu radnu temperaturu koju je odredio Uponor.
NE. Dugotrajno izlaganje loživim uljima može oštetiti višeslojni sustav.
NE. Uponor višeslojni sustav NIJE projektiran ili certificiran za plin.
NE. Uponor višeslojne cijevi se ne preporučuju za ovu vrstu sustava.
 
DA. Kao i kod gotovo svih vrsta plastike, sunčeva svjetlost i UV svjetlo degradirat će materijal ako budu izloženi duže vrijeme. Izloženi cjevovod uvijek treba zaštititi od izravnog sunčevog svjetla ili UV zračenja.
Bez zaštite, višeslojne cijevi se mogu oštetiti ili slomiti. Uponor isporučuje posebnu paletu cijevi nazvanih Ecoflex koje su namijenjene za podzemnu uporabu. Preporučujemo uporabu Ecoflex sustava za sve primjene gdje se cijev treba zakopati u zemlju.
 
DA. To neće imati štetan učinak na cijev.
NE. To se ne preporučuje. Bez adekvatne zaštite cijev bi bila osjetljiva na slučajna oštećenja, napade na glodavce, mraz, sunčevu svjetlost itd.
NE. Većina brtvila ima aktivni sastojak koji sprječava stvrdnjavanje ili stvrdnjavanje brtvila. Neke od tih kemikalija mogu oštetiti materijal cijevi.
NE. Ne preporučujemo višeslojne cijevi za ovu primjenu.
DA. savršeno je sigurno koristiti višeslojnu cijev za ovu primjenu.
DA. Glatki stjenka višeslojne cijevi spiječava nakupljanje kamenca unutar cijevi.
DEFRA i nadležna Vodna tijela postavljaju standarde za maksimalnu kiselost vode. Upotreba Uponor višeslojnih cijevi za spajanje na dovod vode iz priznatih licenciranih vodnih sustava neće imati štetan učinak na njih. Međutim, treba voditi računa o povezivanju s privatnim izvorima vode jer te zalihe mogu biti izvan uvjeta kakvoće koje su propisani  od strane Vlade i nadležnih tijela te mogu uzrokovati štetu na višeslojnom sustavu.
NE. Spojnice za višeslojne cijevi ne moraju se podmazivati. Neka maziva mogu oštetiti višeslojni sustav, poništiti jamstvo i mogu biti u suprotnosti s WRAS odobrenjima.
Na površini cijevi može se nakupiti kondenzat, ali znatno manji od sustava bakra ili nehrđajućeg čelika.
DA. Predlažemo da se obratite Uponoru kako biste se savjetovali o toj primjeni.
DA. Kompoyitne višeslojne cijevi apsolutno su prikladne za ovu vrstu primjene.
NE. Kod navedenih izvora topline jako je teško ograničiti maksimalnu temperaturu. Iz tog razloga, ovi izvori topline mogu dati previsoku temperature koja može uzrokovati oštećenje višeslojnog sustava.