Podrška kupcima

Česta pitanja

Podrška kupcima

Pitanja / Odgovori: krajnjih korisnika

Vaša najčešća pitanja

Koji su najbolji sustavi podnog grijanja?

Naši klijenti se često pitaju koju vrstu podnog grijanja odabrati. Koji će sustav biti najpogodniji za njihov stan. Sve ovisi o vrsti poda na koji ćemo staviti podno grijanje.

Uponor Smart je standardni sustav podnog grijanja i hlađenja. Pogodan je za sve vrste estriha. Cijevi se pričvršćuju pomoću obujmica, traka za pričvršćivanje ili kabelskih vezica. Tacker sustav pruža fleksibilan raspored cijevi koji se montira na polistirenske ploče s teksturiranim folijom, na kojem je otisnut raster, čime se osigurava ugradnja cijevi u odgovarajuće razmake. Sustav Classic je idealan za sve vrste podova u novim zgradama. Cijevi su pričvršćene na čeličnu mrežu. Zahvaljujući prikladnom odvajanju grijaćeg sloja od izolacijskog sloja, to je idealno rješenje za mjesta s velikim prometom.

Kod ugradnje podnog grijanja na drvene podove preporučujemo  sustavom Siccus. To je sustav u tehnologiji suhe gradnje, ugrađen na podne ploče, što ga čini idealnim rješenjem za novoizgrađene objekte kao i za one koji se obnavljaju. Za  zgrade koje se obavljaju, sustav Minitec također će biti idealno rješenje. Niske Uponor Minitec ploče mogu se polagati na postojeće pločice, drvo ili estrih, a visina poda će se povećati za samo  2 cm.

Uponor Nubos sustav za vlažnu ugradnju idealno je rješenje za svaku zgradu. Cijevi se montiraju na podlogu pomoću profiliranih  čepova. Uponor u svojoj ponudi nudi i sustav električnog podnog grijanja Comfort E. Sastoji se od samoljepljive, ekstremno tanke, ušivene kabelske mrežice  koja omogućava lako i brzo postavljanje.

 

 

Što čini podno grijanje ugodnim? 

Podno grijanje ravnomjerno raspoređuje toplinu i osigurava ugodnu temperaturu u svakom trenutku. Osim toga, sustavi podnog grijanja spriječavaju stvaranje oblaka prašine i nevidljivi su, što daje punu arhitektonsku slobodu.

Može li pod biti previše topao?

Ne. Pravilno upravljanje podnim grijanjem ne dovodi do pregrijavanja poda! Pogodno dizajniran sustav podnog grijanja osigurava ugodnu toplinu koja štedi energiju, tako da je ugodno hodanje, sjedenje ili ležanje na podu. Ako je potrebno povećati toplinu, podno grijanje se može kombinirati sa zidnim ili stropnim grijanjem.

Da li podno grijanje pomaže osobama s alergijama?

Da. Podno grijanje je vrlo čisto grijanje jer ne koristi cirkulaciju zraka pri prijenosu topline. Zahvaljujući podnom grijanju, u prostoriji u kojoj se nakuplja prašina moguće je ne koristiti tepihe zbog toplog poda. Prašina u tepisima  pridonosi razvoju alergija i bolesti dišnog sustava.

 

Je li potrebno razbiti postojeću betonsku ploču ispod podnog grijanja?

Naravno da ne. Uponor nudi mnoge sustave podnog grijanja za projekte obnove na postojećem betonu.

Mogu li instalirati podno grijanje pod kuhinjskim i sanitarnim elementima?

Podno grijanje može se ugraditi ispod kuhinjskih elemenata (bez tipla i sidrenja poda koji mogu oštetiti cijev). Preporuča se instalirati podno grijanje po cijeloj površini, jer se izgled kuhinje može mijenjati tijekom vremena. Podno grijanje obično se ne postavlja ispod sanitarnih prostorija (kao što su kade), jer se one obično moraju pričvrstiti na pod, što može oštetiti cijevi.

Kakve podne obloge mogu koristiti?

Moguće je koristiti sve vrste podnih obloga, pod uvjetom da toplinski otpor ne prelazi standarde. U slučaju drvenih podova ili sličnog, toplinski otpor ne smije prelaziti 0,15 m² K / W.

Što je razdjelnik?

Razdjelnik je središnja točka distribucije topline u koju su spojeni krugovi podnog grijanja. Razdjelnik se također koristi za kontrolu protoka vode, tako da se zone grijanja mogu neovisno upravljati.

 
Instalira li Uponor sustave podnog grijanja?

 

Uponor ima svoje preporučene partnere i instalatere koji su obučeni i savršeno poznaju Uponor sustave podnog grijanja. Da biste pronašli instalatore u vašem području, posjetite našu web-lokaciju.

Koje grijanje mogu ugraditi osim radijatorskog grijanja?
Osim radijatorskog grijanja može se ugraditi i podno grijanje.

Koje je razlika između podnog i radijatorskog grijanja?
Osnovna razlika je u površini zagrijavanja. Kod podnog grijanja pod je cijelom svojom površinom ravnomjerno zagrijan i to blago, dok je kod radijatorskog grijanja površina vruća kako bi mogao prenijeti toplinsku energiju i zagrijati prostoriju (površina radijatora je puno manja od površine poda tako da mora zagrijavati većom temperaturom)

Zašto izabrati podno grijanje umjesto radijatorskog?
Najugodniji osjećaj topline pruža podno grijanje, jer su temperature poda idealne za ležanje, hodanje, sjedenje.

Koliki su troškovi održavanja?
Osim održavanja kotlovnice nema dodatnih troškova održavanja

Kako radi podno grijanje?
Podno grijanje se sastoji od cijevi koje su položene u podu. Kroz njih prolazi topla voda i zagrijava prostoriju. Temperatura se iz cijevi prenosi preko obloge (pločica, parketa ili druge) prema gore. Tako se postiže bolja razdioba topline

Podno grijanje i zdravlje
Podno grijanje je sustav grijanje gdje ne dolazi do dizanja prašnije i njenog prenošenja unutar prostorija, jer se toplina podiže prema gore cime se postiže bolja usklađenost između toplog i hladnog zraka 

Hoću li postići uštedu u grijanju ako ugradim podno grijanje?
Podno grijanje je nisko temperaturno grijanje. Voda se zagrijava na manju polaznu temperaturu, a time se upotrebljava manje energije. Ako se koristi kondenzacijska tehnika uštede su još značajnije

Za koje se objekte može koristi podno grijanje?
Podno grijanje može se ugrađivati u nove objekte, a također je pogodan i za renoviranje starijih objekata. Zbog naknadnih preinaka i renoviranja na tržištu postoje različiti tipovi podnog grijanja (s obzirom na potrebnu visinu ugradnje)

Na kojim objektima se može koristiti podno grijane?
Podno grijanje se može upotrebljavati na gotovo svim objektima: škole, vrtići, bolnice, poslovni prostori, vjerski objekti, proizvodne hale, kao i za grijanje, otapanje snijega i leda na kolnim prilazima, parkiralištima, sportskim terenima i dr.

Koji se izvori energije mogu koristiti u podnom grijanju?
Kao izvor topline mogu se koristiti kruta i tekuća goriva, kao i plinovita goriva. Isto tako može se koristiti i električna energija ili toplinske pumpe .

Utjecaj podnog grijanja na plijesan
Podnim grijanjem se smanjuju razlike u temperaturi jer dolazi do zagrijavanje velike površine i to ravnomjerno cime se smanjuje vlažnost u prostorijama te tako sprječava nastanak plijesni.

Utjecaj podnog grijanja na grinje
Da bi grinje opstale u kućnoj prašini trebaju veliku vlažnost zraka. Podnim grijanjem se smanjuje vlažnost zraka u prostorijama a s time i mogućnost za njihovo preživljavanje.

Kako podno grijanje štedi? 
Podno grijanje je nisko temperaturno grijanje. To znaci da koristi manju količinu energije za zagrijavanje vode (manja temperatura polaznog voda u odnosu u na radijatorsko grijanje).U kombinaciji s kondenzacijskom tehnikom dolazi do još većih ušteda

Koliko košta grijanje za pol kuće? Npr. 2 sobe i 1 kupaona? 
Podno grijanje može se izvesti u osnovnoj verziji od cca 200 kn/m2 pa na više. U ovu cijenu ne ulazi kotlovnica (izvor energije). Za točan izračun potrebno se obratiti našem prodajnom osoblju.

Koliko ću godišnje štedjeti s podnim grijanjem?
Ako se podno grijanje izvelo po projektu i u kombinaciji s kondenzacijskom tehnikom može se uštedjeti i do 20% u odnosu na klasična grijanja.

Adaptiram potkrovlje, mala je visina, imate neki prijedlog za grijanje preko zida? 
Zahtjevi pri renoviranju objekta u kojima je zadana mala visina ugradnje podnog grijanja mogu biti ispunjeni s obzirom na to da postoje rasteri s minimalnom visinom ugradnje. Osim podnog grijanja može se ako su to zahtjevi objekta ugraditi ili stropno grijanje ili zidno ili kombinacija svih triju grijanja.

Pročitao sam da se estrih suši dugo. Imate li neku drugu opciju? 
Estrih se treba sušiti do cca 8 tjedana ovisno o klimatskim prilikama i debljini samog estriha. Postoje i uređaji za mjerenje vlage s kojima se može izmjeriti postotak vlage u estrihu. Osim mokre ugradnje (na podno grijanje polaze se estrih) postoji i tzv. suha ugradnja podnog grijanja. Na podno grijanje (posebno dizajnirano) postavlja se sistem suhog estriha (pod je spreman za ugradnju podne obloge već nakon 8 sati). Možete koristiti Uponor Multi dodatak estrihu za sušenje (aditiv za brzo sušenje estriha).

Ne želim mijenjati sve cijevi u kupaonici iako bih trebao. Zašto su plastične cijevi bolje od bakrenih? Ili onih zelenih? 
Plastični cijevni sustavi imaju nekoliko prednosti u odnosu na klasične cijevi, pocinčane:
1. ne korodiraju
2. na stjenkama se ne skupljaju kamenac ili minerali .Protok ostaje isti
3. stjenke su glatke tako da su gubitci energije manji i brzine protoka su veće
4. smanjuju razinu buke
5. imaju duži vijek trajanja
6. brza montaža

Ja bi neki moderni termostat. to je to autobalansiranje? Ne razumijem.
Kako bi podno grijanje optimalno radilo potrebno je balansirati sustav. To znači da nam svaka prostorija treba dobiti potrebnu opskrbljenost energijom. Ako to nije slučaj neke prostorije će biti previše zgrijane dok druge premalo. Automatsko balansiranje je sustav koji stalno prilagođava potrebnu energiju za svaku prostoriju kako bi osigurao optimalnu udobnost u svakoj prostoriji.

Je li podno grijanje štetno za noge? Uzrokuje li proširenje vena?
Veliki broj istraživanja pokazao je da podno grijanje nije štetno za noge. Proširenim venama prema istim istraživanjima su uzrok nasljedni čimbenici, profesije u kojima se malo kreće a puno stoji te prekomjerna težina. Podno grijanje ima male promjene u temperaturi u području nogu, te tako povoljnije utječe na krvotok.
Dijete mi je alergično na prašinu. Sto radi podno grijanje? Isijava?
Kod podnog grijanja nema strujanja zraka. Toplina se prenosi isijavanjem te tako prašina se ne diže u zrak nego ostaje na površini poda.

Koji su najbolji sustavi podnog grijanja? 
Ovisno o vrsti poda u koji se postavlja. Ukoliko se radi o betonskom podu najbolje je postaviti cijevi prije zalijevanja betonske ploče. Možete povezati cijevi na čeličnu mrežu ili ih postaviti u sistemske ploče a nakon toga ih zaliti betonom. Za lagane konstrukcije postoje sustavi za suhu ugradnju gdje se cijevi polažu u sistemske ploče s reflektirajućim slojem ili u drvenu konstrukciju također reflektirajućim slojem.

Što čini podno grijanje ugodnim?
Za razliku od tradicionalnih sustava koji zagrijavaju zrak, podno grijanje zagrijava pod i objekte u kontaktu s podom. Cijeli pod prenosi toplinu ravnomjerno pa u tom slučaju nema strujanja zraka a dolazi do zagrijavanja hladnih pločica, mramora ili drvenih podova

Može li pod postati prevruć?
Ne. Pravilno projektiran sustav podnog grijanja prenosi ugodnu, energetski učinkovitu toplinu koja čini hodanje, sjedenje ili ležanje na podu ugodnim. Ukoliko je potrebno povećati toplinu uslijed dodatnih zahtjeva za toplinom, podno grijanje se  može kombinirati sa zidnim ili stropnim grijanjem.

Pomaže li podno grijanje ljudima koji pate od alergija?
Da. Podno grijanje je vrlo čisto grijanje zato što ne koristi strujanje zraka pri prijenosu topline. S toplim podom se može izbjeći postavljanje tepiha na koje se skuplja prašina a koja je uzrok alergijama i respiratornim bolestima.

Koju vrstu termostata/regulatora za kontrolu temperature prostorije trebam koristiti, žičani ili bežični (wifi)?
Svaka ima svoje prednosti. Bežična veza pruža slobodu u premještanju termostata ali i smanjuje popis ugradbenog materijala kao i cijenu rada. Žičana veza ima stalni izvor napajanje te ne koristi baterije kao izvor energije

Kakve su to Smatrix postavke udobnosti?
S postavkom udobnosti, sustav se prilagođava temperaturi okoline uz zadržavanje temperature poda unutar zone. Pri korištenju alternativnih izvora topline, kao što je kamin, opskrba grijanja iz sustava se smanjuje umjesto potpunog isključivanja.

Što je to autobalansiranje?
Autobalansiranje je automatsko uravnoteženje temperature svake prostorije, računajući u svakom trenutku energiju potrebnu za udobnost.

Je li potrebno razbiti postojeću betonsku ploču za ugradnju podnog grijanja?
Apsolutno ne! Uponor nudi različite mogućnosti za projekte obnove / renoviranje.

Mogu li postaviti podno grijanje ispod kuhinjskih i sanitarnih elemenata?
Možete položiti podno grijanje ispod kuhinjskih elemenata pod uvjetom da se ne koriste podni nosači koji bi mogli oštetiti cijev. Preporuča se postavljanje podnog grijanja preko ukupne površine, jer se izgled kuhinje može promijeniti u budućnosti. Podno grijanje se obično ne stavlja u sanitarne jedinice jer je obično potrebno učvršćivanje na pod te stoga može uzrokovati oštećenje cijevi.

Koju vrstu gotovih podnih obloga mogu koristiti?
Moguće je koristiti bilo koju vrstu podnih obloga, pod uvjetom da toplinski otpor ne premašuje standarde. Za drveni pod ili slično, toplinski otpor ne bi tebao premašiti 0,15m²k/w. Kombinacije s tepisima i drugim podlogama, vrijednost ne bi smjela premašiti 2,5. Prozirne podne obloge dobro su prilagođene za podno grijanje, jer imaju malo ili gotovo ništa toplinskog otpora.

Što je to zona?
To je područje koje želite kontrolirati samostalno putem sobnog termostata. Može biti jedna soba ili više soba, ali najčešće jedna.

Što je to razdjelnik i gdje treba biti postavljen?
Razdjelnik je središnja točka distribucije topline na kojoj su povezane petlje (krugovi?) podnog grijanja. Također se koristi za kontrolu protoka vode tako da se petlje/zone mogu samostalno kontrolirati.
Položaj - Idealno u centralnoj središnjoj točki koja daje najveću ekonomsku distribuciju cjevovoda. Međutim, ako je riječ o samo jednoj zoni, onda je najbolje da je postavite unutar tog područja ili što je moguće bliže.

Instalira li Uponor sustave podnog grijanja?
Uponor ima partnere i preporučene instalatere koji su osposobljeni i koji odlično poznaju sustav Uponor podnog grijanja. Da biste pronašli Uponorove instalatere podnog grijanja, posjetite našu stranicu...

Može li se pomoću sustava grijanja toplinskim isijavanjem uštedjeti energija?
Budući da „izvor topline“ površinskog grijanja koristi veliku površinu, toplinska ugoda se može postići sa nižim temperaturama u usporedbi sa „koncentriranim“ izvorima topline kao što su radijatori. Na ravnoj površini poda, temperatura omogućava udobnu raspodjelu toplinske energije. Iz tog se razloga temperatura prostorije može podesiti do 2°C niže. Time se može uštedjeti do 12% na potrošnji energije.

Koja je svrha ploča za toplinsko isijavanje u Sustavu podova lakih konstrukcija (suha izvedba)?
Kod podova suhe izvedbe (bez estriha) cijev se pričvršćuje na PS-izolaciju zahvaljujući ploči za toplinsko isijavanje oblika slova omega. Osim toga, širina i debljina ploče za toplinsko isijavanje tako je odabrana da se postigne optimalni učinak. Ploče za toplinsko isijavanje imaju prethodno određene prijelomne točke koje omogućavaju montažu bez alata.

Kojim instalaterima se može dopustiti instaliranje regulacije u pojedinačnim prostorijama?
Na ovo pitanje ne postoji jasan odgovor. Budući da instaliranje grijanja i električnog sustava predstavlja dva potpuno različita područja, može se pretpostaviti da će u većini slučajeva električno ožičenje sobnih termostata i termopogona izvoditi kvalificirani električari koji izvode električne instalacije u objektu. U tom će slučaju ožičavanje obaviti kvalificirani instalater. Međutim, sustave upravljanja koje nudi Uponor („Uponor bežično upravljanje prostorijama“ i Uponor upravljanje prostorijama 24V “) mogu instalirati za to specijalizirani instalateri („električar“) budući da ovi elementi rade na niskom naponu. Samo se radovi oko 230V mrežne utičnice u razvodnom ormariću mogu prepustiti kvalificiranom električaru.

Zahtjeva li naknadni proračun hidraulične ravnoteže od strane projektanta registriranje točne količine cijevi montiranih u toplinskim petljama?
Ako se projektirana i montirana dužina cijevi znatno razlikuju, tj. postoje različite dužine toplinskih petlji, treba provesti dodatni proračun predpodešavanja prigušnice. Prema DIN 18380 ove poslove treba izvesti ovlaštena instalaterska tvrtka. Potreban obrazac se može naći u prilogu uputa za montažu Uponor razdjelnika ili u Uponor katalogu proizvoda.

Što su to dilatacijski spojevi podnog grijanja?

Kod instaliranja sustava grijanja toplinskim isijavanjem rubna traka i dilatacijski element potrebni su kod svih podova sa estrihom bez obzira postavlja li se podno grijanje ili ne! DIN 18560, dio 2 „Estrih i grijani estrih na izolacijskih slojevima“ izričito se navodi slijedeće: „Pozicije dilazacijskih spojeva određuje građevinski projektant …“. Kod grijanog estriha postoje 3 vrste spojeva koji se moraju uzeti u obzir. Periferni/rubni spojevi trebaju biti opremljeni rubnim trakama uzduž zidova ili ostalih građevnih elemenata, kao što su okviri vrata. Rubne dilatacijske trake bi trebale apsorbirati širenje estriha i omogućiti zvučnu zaštitu ostalih dijelova zgrade.
Dilatacijski spojevi napunjeni su sa elastičnim materijalom unutar seta za podno grijanje a razdvajaju u potpunosti estrih i apsorbiraju dužinska rastezanja.
Prividne dilatacije (spojevi skupljanja) se pomoću zidarske žlice urezuju u svježe postavljen estrih. Ovaj zarez treba imati maksimalnu dubinu od cca 1/3 debljine sloja. Spoj skupljanja ima svrhu rasterećenja od unutarnjih naprezanja tijekom perioda sušenja estriha podnog grijanja. Nakon toga ovi se spojevi mogu zatvoriti ako se ne nalaze u području vrata. U tom slučaju spoj skupljanja treba podići do površine poda.
Planiranje dilatacija je važno za sustav površinskog (podnog) grijanja kako bi se petlje grijanja prilagodile površinama spoja, budući da se dilatacijski spojevi mogu križati samo sa opskrbnim vodovima. Na tom mjestu cijevi za grijanje treba opremiti sa zaštitnim cijevima ili omotačima od cca. 30cm.
Dilatacijske spojeve treba prenijeti do završne obloge poda. Određivanje pozicije dilatacija trebalo bi se napraviti u što ranijoj fazi potrebno je ako je pokrov poda izrađen od kamenih ploča ili keramičkih pločica, jer njihova izvedba i montaža utječe na poziciju spoja.

Što treba uzeti u obzir kod odlučivanja za plastične cijevi?
Obično se kod sustava površinskog grijanja koriste polietilenske PE-X cijevi. One trebaju ispunjavati zahtjeve za grijanje toplinskim isijavanjem prema DIN 4726, DIN ES ISO 15875 1-5. Proizvođač treba osigurati odgovarajući certifikat, osim ako nije otisnut na cijevi, sa DIN CERTCO certifikacijom ili DIN ispisom, plus registracijski broj. DIN CERTCO certifikacija ne samo da jamči kvalitetu proizvoda za određeno područje primjene, nego služi i za samoprocjenu proizvođača te često i za kontrolu od strane nepristranog tijela. Kontrolu od strane nepristranog tijela provodi neutralna institucija ovlaštena od institucije za certifikaciju. Uponor posjeduje DIN CERTCO certifikaciju za sve ponuđene cijevi.

Kako dolazi do difuzija kisika i koroziji kotla?
Uponor cijevi sa barijerom za difuziju kisika proizvedene su  Engel metodom od peroksidom umreženog polietilena (PE-Xa).
Specijalno razvijena folija debljine 0,1 mm osigurava nepropusnost Uponor cijevi na difuziju kisika, uz pomoć Engel postupka, prema DIN 4726. Folija je zaštićena od ogrebotina i vanjsog utjecaja sa prevlakom vezanog PE. Iz toga razloga nisu potrebni zaštitne mjere kao što je odvojeni sustav ili korištenje inhibitora korozije. Prema DIN 4726 plastična cijev je definirana kao nepropusna za difuziju, ako je ulaz kisika (primjena uvjeta ispitivanja) < = 0,1g/(m3.d).
Uponor PE-Xa cijevi postižu vrijednost nižu od 0,005g/(m3.d). Stoga se korištenjem Uponor PE-Xa cijevi može iskuljučiti korozija. Kod ocjene korozije unutarnjih čeličnih dijelova sustava grijanja, treba uzeti u obzir da svaki nezavareni ili nezalemljeni spoj omogućuje ulaz kisika u sustava. Osim toga PE-X cijevi koje nudi Uponor, unutar sustava površinskog grijanja, usklađene su sa visokim standardima koji zadovoljavaju sve primjenjene zakonske propise.

Mogu li se cijevi montirati na površini?
Da, ako cijevi nisu izložene mehaničkim naprezanjima.

Ako se cijev montira vertikalno kroz blok temelja, da li je potrebna uvodnica?
U normalnom slučaju je dovoljno saviti cijev pod kutom od 90°C, što je moguće zahvaljujući malom radijusu savijanja. U pojedinim slučajevima kod korištenja većih dimenzija cijevi, preporučuje se povećanje dubine rova na kraju cijevi.

Treba li cijev sadržavati dilatacijski element?
Ne, ako je povećanje dužine uzrokovano zagrijavanjem tla, u cijelosti se može kompenzirati izolacijom cijevi.

Koliki je toplinski gubitak po metru cijevi?
Na toplinski gubitak utječu različiti faktori. U našim katalozima postoje posebni dijagrami za predizolirane cijevi.

Može li se u Aqua Twin cijev ugraditi cijev za toplu i hladnu vodu?
Ne. Aqua Twin cijevi ne omogućavaju polaganje cijevi za toplu vodu i cirkulaciju u jednu cijev sa omotačem. Ako bi se jedna cijev koristila kao cijev za opskrbu hladnom vodom, ona bi se mogla zagrijati i time pospješiti razmnožavanje bakterija legionela.

Može li se savitljiva predizolirana cijev (otporna na ultraljubičaste zrake) montirati na otvorenom?
Materijal omotača predizolirane cijevi je otporan na ultraljubičaste zrake. Iz tog razloga ne vidimo problem u montaži ovakvih cijevi izvan rova. Pri tome treba paziti da otvoreni krajevi cijevi ne budu izloženi zračenju sunčevih zraka jer unutarnja cijevi nije otporna na ultraljubičaste zrake.

Koja je cijena podnog grijanja?

Da bi se dobila konačna cijena ugradnje podnog grijanja, potrebno je napraviti izračun podnog grijanja. Za to je potreban .dwg dokument objekta, izvor topline i izolacija. Za detaljnije informacije obratite se našim preporučenim instalaterima.

Pitanja / Odgovori: Instalateri

Quick & Easy najčešća pitanja

Trebam li posebnu obuku za instaliranje Uponor Q&E sustava? Q&E sustav je izuzetno jednostavan za instalaciju, ali uvijek preporučujemo da svi instalateri koriste besplatnu, certificiranu izobrazbu na licu mjesta koju nudi tvrtka Uponor.

Trebam li imati poseban alat za izradu Q&E spojeva? Da, potrebno je imati Milwaukee baterijski alat za širenje cijevi i izradu spojeva.

Može li se Q&E koristiti za recirkulaciju? DA. Budući da je Q&E izrađen prema EN ISO 15875, dopušteno je ga je koristiti za povratne cijevi recirku­lirajućeg sustava.

Hoće li biti negativnih utjecaja na Q&E spoj ako ga postavim u estrih? Iako standardni materijal za estrih ne utječe na cijevi i plastične spojne elemente Q&E, bilo koji metalni Q&E spojni element treba zaštititi od dodirivanja s estrihom.

Mogu li koristiti Q&E kao cijev za ispuštanje iz sigurnosnog ventila kotla ili cilindra? NE. Cjevovod za pražnjenje treba biti adekvatan za temperature koje premašuju maksimalnu radnu temperaturu Q&E sustava. Iz tog razloga preporučujemo da se za ove vrste sigurnosnih ispusta koriste metalni sustavi.

Treba li izolirati Q&E spojeve? DA. Q&E treba biti izolirani na isti način i na istu debljinu izolacije kao i bakreni sustav. Sve izolacije tre­baju biti u skladu s relevantnim nacionalnim standardima kako bi se spriječio gubitak topline ili prijenos topline.

Zašto Q&E ima različite prstene boja za svaki spoj? Evolution prstenovi u boji koriste se za identifikaciju različitih vrsta usluga za svaku cijev. Npr. Plava = hladna sanitarna voda, Crvena = topla sanitarna voda, Bijela = voda za grijanje. Koristeći različite boje prstenova omogućit ćete jednostavnu identifikaciju cijevi nakon dovršetka sustava.

Koji je maksimalni radni tlak za Q&E kada se koristi za instalacije hladne vode? Maksimalni tlak hladne vode koji je dopušten Q&E je 10 bara pri temperaturama do 20ºC.

Koji je maksimalni radni tlak za Q&E kada se koristi za instalacije tople vode? Maksimalni radni tlak tople vode za Q&E je 6 bara na bilo kojoj temperaturi iznad 20 ºC.

Koja je najniža temperatura vode koju Q&E može podnijeti? Uz dodavanje prikladnog antifriza na osnovi etilen glikola koji se miješa s vodom u cijevi, Q&E može funkcionirati i pri temperaturama nižim od -20°C.

Moram li upotrijebiti posebnu vrstu brtvila na navojima s navojem Q&E? NE. Međutim, dopuštamo samo korištenje tradicionalnog ravnog tipa PTFE brtvene trake. Pojedinosti ispravnih metoda ugradnje potražite od Uponora.

Može li se Q&E koristiti kod solarnih instalacija grijanja? Kod solarnih instalacija grijanja postoje dva dijela instalacija, primarna strana (voda koja cirkulira oko so­larnih ploča) i sekundarna strana. Budući da voda na primarnoj strani može dosegnuti temperature iznad maksimalne radne temperature Q&E, nije dozvoljeno da se Q&E upotrebljava na primarnoj strani instala­cije. Međutim, kada je vrući medij prošao kroz izmjenjivač na sekundarnoj strani sustava, Q&E je pogodan ako se na primarnoj i sekundarnoj strani instalacije koriste sve potrebne termostatske kontrole, a radna temperatura ne premašuje maksimalnu radnu temperaturu koju je odredila tvrtka Uponor.

Mogu li koristiti Q&E za prenošenje ulja? NE. Dugotrajno izlaganje ulja za gorivo može oštetiti Q&E sustav.

Mogu li koristiti Q&E za prenošenje plina? NE. Q&E sustav NIJE dizajniran ili certificiran za plin.8 l Uponor Quick & Easy sustav

Mogu li koristiti Q&E za sustave komprimiranog zraka? NE preporučuje se za tu namjenu.

Može li izravna svjetlost ili UV svjetlo oštetiti Q&E? DA. Kao i kod gotovo svih plastičnih materijala, sunčeva svjetlost i UV svjetlost će oštetiti materijal ako ostanu izloženi dulje vrijeme. Cjevovod treba uvijek biti zaštićen od izravnog sunčevog svjetla ili UV zračenja.

Mogu li zakopati Q&E pod zemljom? Bez zaštite Q&E spojevi i cijevi se mogu oštetiti. Uponor isporučuje posebno dizajnirane cijevi Ecoflex, a koje su dizajnirane za podzemnu upotrebu. Preporučujemo korištenje Ecoflex sustava za sve primjene gdje se cijev treba zakopati u tlo.

Mogu li staviti Q&E cijev u gipsane konstrukcije? DA. To neće imati štetnog učinka na cijev.

Mogu li postaviti cjevovode Q&E vani, tj. ispod podova? Ovo se zapravo ne preporučuje. Bez odgovarajuće zaštite cijev bi bila osjetljiva na slučajnu štetu, napad glodavaca, mraz, sunčevu svjetlost, itd.

Mogu li nanijeti silikonsku brtvu na Q&E cijev? NE. Većina brtvila imaju aktivni sastojak koji čuva brtveni materijal od učvršćivanja ili stvrdnjavanja. Neke od ovih kemikalija mogu uzrokovati oštećenja u materijalu cijevi.

Mogu li koristiti Q&E na odvod kondenzata iz kondenzatorskog kotla? NE.

Može li se Q&E sustav koristiti za de-ioniziranu vodu? DA. Savršeno sigurno je koristiti Q&E za ovu primjenu.

Mogu li koristiti Q&E u područjima tvrde vode? DA. Glatka stijenka Q&E sprječava stvaranje kamenca unutar cijevi.

Mogu li koristiti bilo koji lubrikant na Q&E armaturu? NE. Spojevi za Q&E ne trebaju biti podmazani. Neka maziva mogu oštetiti Q&E sustav, poništiti jamstvo i mogu biti u suprotnosti s WRAS odobrenjima.

Stvara li Q&E kondenzaciju poput bakrene cijevi? Kondenzacija se može nakupiti na površini cijevi, ali znatno manja od bakrene cijevi ili cijevi od nehrđa­jućeg čelika.

Može li se Q&E cijev koristiti za podno grijanje? DA. Predlažemo da kontaktirate Uponor kako biste vidjeli moguće primjene.

Može li se Q&E cijevi i spojnice koristiti na tušu za napajanje? DA. Q&E je apsolutno prihvatljiv za ovu vrstu primjene.

Je li Q&E prikladan za uporabu kod visokotemperaturnih izvora topline kao što su kotlovi na kruta goriva ili biomasu općenito? NE. Kod navedenih izvora topline znatno je teže ograničiti maksimalnu temperaturu. Iz tog razloga, ti izvori topline mogu pružiti prekomjernu toplinu koja bi mogla prouzročiti oštećenje Q&E sustava.

Mogu li koristiti inhibitor u mom Q&E sustavu? DA. Q&E sustav neće korodirati i ne zahtijeva poseban inhibitor u svom sustavu. Međutim, drugi metalni dijelovi sustava grijanja trebat će pomoć inhibitora kako bi se spriječila korozija i oštećenja. Fernox F1 i Sentinel X100 proizvodi neće oštetiti Q&E sve dok se pravilno koriste.Uponor Quick & Easy sustav l 9

Ima li klor negativan utjecaj na Q&E cijev? Antibakterijski tretman vode kemijskom tvari na bazi klora uobičajen je u modernim građevinama. Voda koja sadrži klor u razinama koje su sigurne za ljudsku potrošnju neće utjecati na sustav Q&E. Međutim, sva kemijska sredstva dodana sustavu mora obaviti kvalificirani stručnjak koji prati sve ispravne sigurnos­ne postupke i mora biti kompetentan za rukovanje s kemijskim sredstvima koja se koriste.

Mogu li instalirati elektronički raspršivač kamenca na Q&E cjevovode? DA. Elektronička ili magnetska oprema za smanjenje nakupljanja kamenca u sustavu neće utjecati na Q&E sustav.

Koliko daleko treba staviti Q&E cijev od rasvjete? Propisi o žaštiti od požara navode da se sustav mora postaviti najmanje 150 mm od ugrađenog svjetla. Cijev također treba zaštititi od jakog svjetla koji se emitira od rasvjete.

Mogu li koristiti pjenu koja se širi kako bi se zatvorila rupa oko Q&E spoja i cijevi? NE. Kemikalije u pjeni mogu oštetiti Q&E cijev i spoj. Preporučujemo da postavite zaštitnu cijev oko pri­marne cijevi na koju se pjena nanosi.

Moj sustav zahtijeva visoku brzinu protoka. Kako Q&E spoj utječe na to? Dizajn Q&E sustava i korištenih PE-Xa materijala ne utječu na visoku količinu protoka i ne izaziva koroziju niti neprihvatljivu buku vode koja se pojavljuje kod sustava s metalnim cijevima.

Mogu li koristiti Denso traku na Q&E cijevi? NE. Denso trake ne smiju dolaziti u dodir s Q&E.

Mogu li staviti Q&E kroz rupu u zidu? DA. Gdje god postoji mogućnost oštećenja zbog ekspanzije ili kretanja, preporučujemo da se zaštiti prili­kom prolaska kroz zid pomoću zaštitne cijevi.

Mogu li žbukati preko Q&E cijevi u zidu? DA. Standardna žbuka neće imati nikakvog utjecaja na cijevni materijal, iako preporučujemo da se cijevi postave dovoljno duboko kako površina žbuke nebi ispucala ako se cijevi počnu dužinski i poprečno širiti.

Kako mogu pratiti cijevi u zidu ili pod drvenim podom? Propisi tvrde da cijevi trebaju imati mogućnost praćenja kada se smjeste unutar zida ili ispod poda. Da biste to učinili, preporučujemo da se na vanjsku stranu izolacije koja prekriva cijev nanosi metalna trakica. Ljepljiva traka ne smije se nanositi izravno na Q&E cijevi.

Mogu li koristiti alat za pričvršćivanje cijevi za zaustavljanje vode ako moram rezati cijev dok je još napunjena vodom? DA. Za zatvaranje Q&E cijevi može se upotrijebiti odgovarajući alat za stezanje specijalnih cijevi kako bi se mogao raditi na sustavu dok je cijev još uvijek napunjena vodom. Molimo Vas da zatražite savjet od Uponora o pravilnoj vrsti alata za uporabu, što neće uzrokovati oštećenje cijevi.

Kako mogu ispitati tlak mog sustava nakon što ga instaliram? Ispitivanje tlaka mora provoditi samo ovlašteni i obučeni inženjer. Potrebno je potražiti detalje Uponorovog najnovijeg postupka testiranja od strane Uponorovog tehničkog tima.

Postoji li prijelazni spojni elementi Q&E spoj s drugim materijalima? Da. Uponor prijelazni elementi na lemljeni bakar, sustave MLC i MLC Riser. BSP navojni adapteri mogu se koristiti za spajanje na sve ostale vrste cijevnih sustava.

Mogu li raditi ispitivanje tlaka Q&E pomoću zraka? DA. S obzirom na karakteristike zraka i da njegovo korištenje u tlačnom ispitivanju cjevovoda može biti opasno ako se ne radi ispravno, preporučujemo da ga se izvodi samo uz stručno osposobljenog injžen­jera. Ispitivanje pomoću zraka mora se obaviti pri vrlo niskom tlaku i tijekom nekoliko dužih vremenskih razdoblja od ispitivanja s vodom. Potrebno je potražiti detalje Uponorovog najnovijeg postupka testiranja od strane Uponorovog tehničkog tima.10 l Uponor Quick & Easy sustav

Je li moguće isprazniti Q&E cijev kako bi se omogućilo testiranje sustava? Uponor može isporučiti ‚stop-end‘ za zatvaranje krajeva cijevi od 16 mm. Za veće veličine cijevi pre­poručujemo prikladni alat za stezanje cijevi.

Kako mogu kontrolirati toplinsku ekspanziju Q&E cijevi? Prema tehničkim karakteristikama, Q&E će se proširiti otprilike 10 puta više usporedno s bakrenom cijevi. Međutim, kontroliranje ove ekspanzije često je mnogo lakše nego s bakrom jer na cijev ne djeluju ni prib­ližno iste sile kao na metalni cijevni sustav. Molimo Vas da zatražite savjet od Uponorovog tehničkog tima za metode kontrole ekspanzije.

Postoji li minimalni radijus za koji se Q&E cijev može saviti? DA. Za svaku veličinu cijevi postoje minimalni radijusi savijanja. Molimo pogledajte str. 5 za točan pre­poručeni radijus. Osim toga, Uponor isporučuje i držače cijevi za Q&E cijevi do 32 mm. Ovi držači omo­gućuju još manji radijus dok ravnomjerno šire silu sprečavajući da se cijev ne presavine.

Kako se pri niskim temperaturama osigurava ispravan spoj (postupak)? Zagrijavanjem spojnog dijela (oko prstena) osigurava se brz i kvalitetan spoj čak i pri niskim temperatura­ma.

Što se događa pri smrzavanju medija u sustavu (cijev, fiting)? Kako se cijevi s obzirom na svoja svojstva poprečno i dužinski istežu, led pri svom širenju za vrijeme otapanja neće prouzročiti oštećenje iste. Spojni elementi takva svojstva nemaju.

Kada se krene u postupak ekspandiranja cijevi i prstena te se prekine, a onda se ponovno krene u ekspandiranje npr. baterija na aku je prazna, a ekspander je u cijevi, što onda? Proces se može nastaviti.

Mora li se spoj mora izolirati u betonu, estrihu ili žbuci? Da.

Što se događa ako se cijev ekspandira više puta od potrebnog? Cijev će se vratiti u prvobitno stanje, ali će joj trebati više vremena.

Ako se tlačna proba izvrši odmah po izradi zadnjeg spoja, te ako je pri istoj odmah došlo do cu­renja, hoće li se cijev vratiti ako se ispusti sustav i osigura potrebno vrijeme za vraćanje u prvotno stanje, a što ako je onda krenemo zagrijavati? Cijev će se vratiti u prvobitno stanje, ali će joj trebati više vremena koje se može smanjiti zagrijavanjem spoja.

Ostala pitanja!

Koja je brzina zatvaranja termopogona? 3-5 min
Intervjui test and test
Pitanja su opširna, pa odgovore još uvijek čekamo :)